De populairste e-Bike merken in Nederland: Gazelle, Stella, Sparta en meer

De populairste e-Bike merken in Nederland: Gazelle, Stella, Sparta en meer

Ondanks de opkomst van VanMoof, heeft dit Amsterdamse bedrijf de top 10 van grootste e-bike merken in Nederland niet weten te bereiken. De leiding van deze lijst is in handen van Gazelle, gevolgd door andere bekende fietsmerken die beschikbaar zijn bij fietsenwinkels. Het merendeel van de Nederlandse bevolking verkiest nog steeds fysieke winkels bij het kopen van hun nieuwe e-bike.

Gazelle Voert de Lijst Aan

Volgens het E-bike Monitor van Multiscope, een vooraanstaand onderzoeksbureau, is 19 procent van alle elektrische stadsfietsen in Nederland afkomstig van Gazelle. Stella volgt op de voet met 13 procent marktaandeel. Andere gerenommeerde merken zoals Sparta (11 procent), Batavus (9 procent) en Giant (6 procent) maken eveneens deel uit van de top 5. De overige plaatsen in de top 10 worden ingenomen door Cortina, Amslod, Koga, QWIC en Pegasus.

VanMoof en Online Verkoop

VanMoof, hoewel niet in de top 10, bevindt zich op een respectabele vijftiende plaats in het onderzoek, achter merken als Trek, Flyer, RIH en Vogue. Opmerkelijk genoeg is VanMoof het grootste merk dat zijn e-bikes uitsluitend via internet aan consumenten verkoopt. De opmars van online e-bikehandel is onmiskenbaar, en dit zou in de komende jaren tot verschuivingen in de merkenlijst kunnen leiden.

Een Diverse Doelgroep

De Nederlandse e-bike markt is divers en omvat verschillende categorieën. Vier op de vijf e-bikes behoren tot de categorie ‘elektrische stadsfietsen’. Hybride fietsen volgen op de voet. Minder vertegenwoordigd zijn andere categorieën zoals speed pedelecs, elektrische bakfietsen, e-mountainbikes en elektrische vouwfietsen, elk goed voor slechts 1 tot 2 procent van de markt.

E-bike bezit is het hoogst onder 50-plussers, waarbij maar liefst 46 procent van deze groep eigenaar is van een elektrische fiets. De jongere leeftijdsgroepen beginnen echter snel in te halen. Onder 35- tot 49-jarigen bezit 38 procent inmiddels een elektrische stadsfiets. Binnen de jongere generaties blijken tweedehands e-bikes ook populair te zijn: maar liefst 34 procent van de e-bikes die vorig jaar werden gekocht door 18- tot 34-jarigen, betrof een tweedehands exemplaar.

Concluderend kunnen we stellen dat Gazelle momenteel de kroon spant als het populairste e-bike merk in Nederland, gevolgd door andere bekende namen zoals Stella en Sparta. Hoewel VanMoof niet in de top 10 staat, blijft het een opvallende speler in de markt, vooral vanwege de online verkoopbenadering. Met de voortdurende evolutie van de e-bike industrie en de opkomst van online handel, zal het interessant zijn om te zien hoe de merkenlijst zich in de komende jaren zal ontwikkelen.

Wist je dat eBike XL alle fietsen uit de top-10 in het assortiment heeft? Bekijk nu onze voorraad (link) of neem contact op met een van onze eBike XL experts door contact op te nemen.

Terug naar blog