De populariteit van elektrische fietsen: de strijd tegen diefstal

De populariteit van elektrische fietsen: de strijd tegen diefstal

Ondanks de grote populariteit van elektrische fietsen (ebikes) onder dieven, schrikt dat de eerlijke koper niet af, blijkt uit een rondgang onder fietsenwinkels. Wel is de consument bij de aanschaf steeds geïnteresseerder in hoe je de ebike het best beschermt.

Sinds de invoering van de helmplicht voor snorfietsen aan het begin van dit jaar is de populariteit van de elektrische fiets snel gestegen. Deze snelle stijging heeft echter een schaduwzijde: ebikes zijn extreem gewild bij dieven en worden dan ook frequent gestolen.

Een elektrische fiets is te herkennen aan een meestal zwart stevig frame, brede banden en een groot zadel waar makkelijk twee mensen op passen. Deze fietsen bieden normaal gesproken trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, hoewel ze soms opgevoerd worden voor hogere snelheden.

Het verzekeren van ebikes wordt vanwege het grote diefstalrisico steeds uitdagender. Na de ANWB stoppen nu ook andere verzekeraars met het verzekeren van deze fietsen. Ebike-eigenaren staan voor de taak om manieren te vinden om hun fiets te beschermen tegen diefstal.

Om een elektrische fiets minder aantrekkelijk te maken voor dieven, adviseert de Fietsersbond om de fiets goed vast te zetten met een dubbel slot voorzien van het ART-3-keurmerk. Daarnaast wordt het installeren van een gps-tracker aangeraden. Het noteren van het framenummer is eveneens van groot belang; mocht de fiets gestolen worden, kan hij op deze manier makkelijker teruggevonden worden.

Geef je fiets een opvallend uiterlijk

“Elektrische fietsen worden, in tegenstelling tot gewone fietsen, voornamelijk voor de lokale markt gestolen,” zegt de Fietsersbond. Dit betekent dat jouw gestolen fiets zomaar weer in de buurt kan opduiken. “Het schilderen van de fiets kan lonen; het maakt het eenvoudiger om hem terug te vinden.”

Ondanks de zorgen over diefstal blijft de populariteit van ebikes ongekend hoog. Eerlijke kopers blijven geïnteresseerd in deze milieuvriendelijke en efficiënte vervoersoplossing. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen ebike eigenaren hun geliefde tweewieler beschermen en zo hopelijk het tij keren tegen de dieven die uit zijn op deze moderne, geliefde vervoersmiddelen.

Terug naar blog