Veel gestelde vragen (oud)

Wat is het verschil tussen tweedehands en refurbished BOSCH middenmotor ebikes ?

Je zou kunnen denken dat Refurbished en Tweedehands dezelfde zijn, ze zijn beiden gebruikte ebikes die opnieuw verkocht worden. Het verschil is echter dat een refurbished ebike is nagekeken en waar nodig gereviseerd of vernieuwd en verkocht mét 1 jaar garantie.

Een refurbished ebike komt hierdoor qua kwaliteit zeer dicht in de buurt van een nieuwe ebike. Refurbished ebikes zijn exemplaren die (meestal) eerder zijn gebruikt die uitvoerig door BOSCH experts en specialisten worden gecontroleerd, opgepoetst en waar nodig gereviseerd of vernieuwd. Refurbished ebikes hebben 1 jaar garantie op motor en accu !

Vragen en antwoorden over Bosch accu’s:

De accu vormt de energiebron van de eBike. Deze voorziet de elektromotor van elektrisch vermogen dat nodig is voor de ondersteuning bij het fietsen. Het ligt dus voor de hand dat vooral over de eBike-accu vaak wordt gediscussieerd en gedelibereerd. Wat zijn de verschillen tussen accu’s? Wat is de actieradius van de acculading? Waarop moet ik letten bij het opslaan?

 

De eBike-accu’s van Bosch zijn Efficiënt, betrouwbaar en de modernste techniek er zijn goede redenen waarom de Bosch eBike-accu’s tot de meest populaire modellen behoren:


 Geen memory-effect
De Bosch accu’s met lithium-ion-cellen kunnen onafhankelijk van hun laadniveau op elk moment willekeurig kort worden geladen. Het onderbreken van de laadprocedure is niet schadelijk voor de accu. Volledige ontlading is niet nodig.


 Zeer geringe zelfontlading
Ook na langere opslag, zoals in de winter, kan de eBike weer worden gebruikt zonder de accu opnieuw te moeten opladen. Voor een langere opslag wordt een laadtoestand geadviseerd van ca. 30 tot 60 %. Het is ook raadzaam deze te laden na een langere periode van opslag.


 Lange levensduur
De Bosch accu’s zijn gemaakt voor vele ritten, kilometers en gebruiksjaren. Het intelligente, elektronische battery management system (BMS) beschermt lithium-ion-accu’s tegen te hoge gebruiks temperaturen, overbelasting en volledige ontlading. Het BMS controleert daarbij elke individuele cel, waardoor de accu nog langer meegaat.


 Snel opgeladen
Bosch chargers zijn in verschillende capaciteiten en prestatietypen verkrijgbaar en maken een snelle oplading mogelijk indien nodig.


 Gemakkelijk te verwijderen
In een handomdraai kun je een Bosch accu uit de eBike halen. De accu kan daarnaast ook afzonderlijk van de eBike worden opgeladen of opgeslagen. Dit maakt onder andere gebruik in de winter mogelijk. Omdat de accu bij lage temperaturen minder vermogen levert, moet deze in de winter tot kort vóór de rit bij kamertemperatuur worden opgeslagen.


 Simpelweg goedkoop
Bosch accu’s zijn een voordelige aandrijvingsoplossing. Zelfs een volledige lading van een PowerPack 500 kost slechts 15 cent (aanname: groene- stroomtarief met 30 cent per kWh).


 Competente service
Bosch accu’s zijn uitstekend beveiligd en hebben bijna geen onderhoud nodig. Indien toch hulp nodig is, staat er een competent serviceteam voor je klaar.

Waardoor onderscheiden lithium-ion-accu’s zich?

Lithium-ion-batterijen behoren tot de modernste en meest gebruikte accu’s voor eBikes. Door hun hoge energiedichtheid kunnen ze meer energie opslaan bij een relatief laag eigen gewicht. De lithium-iontechnologie wordt toegepast bij alle e-Bike-accu’s van Bosch, de zogenaamde PowerPacks. De accu’s van Bosch behoren met een eigen gewicht van ongeveer 2,5 kilo tot de lichtste op de markt en beschikken over de hoogste energiedichtheid.

Wat is de levensduur van een accu?

Lithium-ion-accu’s zijn niet alleen licht, maar zijn ook aantrekkelijk vanwege hun lange levensduur. De Bosch PowerPacks zijn gemaakt voor veel tochten, kilometers en dienstjaren. Het slimme elektronische battery management system van Bosch beschermt de lithium-ion-accu’s tegen hoge temperaturen, overbelasting en volledige ontlading. Een precieze levensduur is echter niet te geven, omdat deze in hoge mate afhankelijk is van de aard en de duur van de belasting.

Hoe kan de levensduur worden beïnvloed?

Om een accu zolang mogelijk te kunnen blijven gebruiken, moeten eBike-bezitters zich houden aan enkele eenvoudige regels ten aanzien van bescherming, transport en juiste opslag. Het gaat dan bijvoorbeeld om opslag in een droge omgeving en bescherming tegen directe zonnestraling bij een omgevingstemperatuur van ongeveer 10 tot 20 graden Celsius. De ideale laadtoestand van een accu ligt op 30 tot 60 procent. Het laden dient bij voorkeur op kamertemperatuur te gebeuren. Bij transport is het belangrijk de accu telkens uit de eBike te nemen en veilig in de auto op te bergen.

Hoelang duurt het laden van een accu?

De laadduur is afhankelijk van de capaciteit van de accu: Met de standaardlader heeft het PowerPack 300 voor een halve lading ongeveer een uur, het PowerPack 400 ongeveer 1,5 uur en het PowerPack 500 rond twee uur nodig. Een geheel leeg PowerPack 300 is in slechts 2,5 uur volledig geladen. Een PowerPack 400 heeft daarvoor 3,5 uur nodig, het PowerPack 500 4,5 uur.

Hoe ver kom ik met een acculading? En waarvan hangt de actieradius van de accu af?

Voor veel eBikers zijn dit belangrijke vragen, waarop echter geen algemeen antwoord te geven is. De verschillen zijn groot: van minder dan 20 tot aanzienlijk meer dan 100 kilometer is mogelijk met één acculading. Verschillende factoren zijn van invloed op de actieradius: het ondersteuningsniveau, het rijgedrag, de luchtweerstand, het gewicht van de berijder, de bandenspanning en natuurlijk het terrein. Wat is de bodemgesteldheid? Fiets ik op een geasfalteerde weg, een landweg of een trail in het bos? Liggen er op mijn route beklimmingen en hellingen of rijd ik uitsluitend op een vlak traject? Al deze zaken zijn van invloed op de actieradius van de accu. Voor wie een tocht wil plannen, is een bezoek aan www.bosch-ebike.com de moeite waard. Daar bieden we een “Actieradius-Calculator“, die rekening houdt met verschillende factoren en een aanknopingspunt biedt voor hoeveel kilometer onder de opgegeven voorwaarden kunnen worden afgelegd.

Waarmee moet ik in de winter rekening houden?

Over het algemeen geldt: lage temperaturen hebben een negatieve invloed op de prestaties van de accu. Bij gebruik in de winter bij temperaturen onder nul is het daarom raadzaam, de bij kamertemperatuur geladen en opgeslagen accu pas kort voor vertrek in de eBike te plaatsen. Als de eBike langere tijd niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de winter, moet de accu droog, koel en met een laadcapaciteit van 30 tot 60 procent worden opgeslagen.

Waarmee moet bij onderhoud rekening worden gehouden?

Ter bescherming van met name de elektronische componenten wordt het gebruik van een hogedrukreiniger afgeraden. We adviseren de accu met een vochtige doek af te vegen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen die het oppervlak kunnen aantasten. Neem vóór het reinigen altijd de accu uit de eBike. Ook de stekkerpolen van de eBike moeten af en toe worden schoongemaakt en licht ingevet.

Wat is de juiste manier om de accu te laden?

De PowerPacks met lithium-ion-cellen kunnen ongeacht de laadtoestand zo kort als gewenst worden geladen. Het geïntegreerde battery management system in het PowerPack in combinatie met een Bosch-oplader beschermt de accu tegen overbelasting bij het laden. Het onderbreken van de laadprocedure is niet schadelijk voor de accu. Belangrijk: eBike-accu’s mogen uitsluitend met de bijbehorende oplader worden opgeladen, omdat anders onherstelbare schade kan ontstaan en elke garantie of garantieaanspraak kan komen te vervallen.

Hoe vaak kan een accu worde geladen?

Zelfs na 500 volledige laadcycli beschikt de accu nog over een hoge capaciteit. Daarna is nog 60 tot 70 procent van de oorspronkelijke accucapaciteit beschikbaar. Bij een test van de ADAC in het najaar van 2015 kon een eBike-accu van Bosch zelfs 1.515 keer volledig worden ontladen en weer opgeladen voordat deze nog maar 30 procent van de oorspronkelijke capaciteit had en daarmee niet meer te gebruiken was. Dit betekent dat de accu omgerekend tot 57.000 kilometer meegegaan zou zijn, een afstand van anderhalf keer rond de aarde.

Waar kan een accu worden gerepareerd?

Hoogwaardige lithium-ion-accu’s zoals de Bosch PowerPacks zijn complexe, nauwkeurig afgestemde systemen, en het repareren ervan vereist vakkennis en uitgebreide productiefaciliteiten. Een defecte accu moet daarom in vrijwel alle gevallen worden vervangen. Wij adviseren de volgende procedure: eerst dient bij de dealer te worden vastgesteld of de accu daadwerkelijk defect is, bijvoorbeeld als er sprake is van een storing in de elektronica. Dankzij het battery management system en de diagnosetool kan de dealer dit vaststellen. Als de accu defect is, wordt deze met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften afgevoerd.

Wat gebeurt er met afgedankte accu’s?

De vakhandel zorgt voor een milieuvriendelijke en gratis verwerking van een Bosch PowerPack. Dit wordt afgehandeld in het kader van het gemeenschappelijke inzamelsysteem voor batterijen. Zo komen waardevolle grondstoffen terug in de grondstofkringloop en worden onze natuurlijke hulpbronnen ontzien.

 

Dagelijks onderhoud:

Natuurlijk zal je om de paar jaar je ketting en de remmen moeten controleren, dit valt onder het normale dagelijkse onderhoud. Dat kan bij elke plaatselijke vakhandelaar.Inklapbare content

Inklapbare content

Inklapbare content