Hier moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets

Een nieuwe elektrische fiets is vaak duur of misschien moeilijk leverbaar. De aanschaf van een tweedehands elektrische fiets geeft je meer mogelijkheden. Maar zorg dat je zeker weet dat de accu nog in orde is. We leggen uit waar je nog meer op moet letten als je een tweedehands elektrische fiets wilt kopen.

We zetten op een rijtje waar je op moet letten als je een tweedehands elektrische fiets wilt aanschaffen. De prijs mag bij je beslissing niet alleen de doorslag geven, want het zou jammer zijn als je achteraf voor een dure verrassing komt te staan of een fiets hebt gekocht die toch niet aan je verwachtingen voldoet.

Wat kan er mankeren aan een tweedehands elektrische fiets?

Allereerst is het belangrijk dat de accu nog goed is. Een nieuwe accu is een flinke kostenpost. Reken op minimaal € 400 tot € 600. Revisie van de accucellen is in sommige gevallen ook een optie – en iets goedkoper.

Helaas kun je aan de buitenkant niet zien wat de toestand van de accu is. En ook een enkele proefrit geeft vaak geen uitsluitsel. Toch wil je weten wat de actieradius van de accu is, daarom is het verstandig ‘m te laten testen bij een speciaalzaak of bijvoorbeeld door een eBike XL expert bij ons in de showroom. Externe factoren hebben invloed op de accucapaciteit. Ook door veel, weinig of onregelmatig gebruik kan de accu in capaciteit teruglopen.

Laat de batterij testen

Je kunt in overleg met de verkoper besluiten de (opgeladen) accu te laten testen bij een fietsenmaker. De Batterytester geeft een eerlijk antwoord op de vraag hoeveel capaciteit de accu nog heeft. De kosten van dat onderzoek(je) kun je wellicht delen met de verkoper.

Check ook op andere slijtage

Maar er is meer waar je op moet letten. Zeker bij een fiets die veel kilometers heeft gemaakt is de kans groot dat zowel de ketting als de tandwielen slijtage vertonen. Vervanging kost geld. Controleer de werking van de remmen en kijk de overige bewegende delen en het frame na op eventuele slijtage of breuk. Twijfel je over de elektronische bedrading van de fiets, laat die dan voor aanschaf nakijken door een fietsenmaker.

Wat is een redelijke prijs voor een tweedehands elektrische fiets?

De vraag wat een tweedehands fiets mag kosten is lastig te beantwoorden. Is het een fiets uit het luxere segment of is het een budgetmodel? Ook het bouwjaar telt natuurlijk mee. Hoe ouder de fiets, hoe lager de restwaarde. Zeker elektrische fietsen ouder dan vijf jaar dalen snel in waarde. En dan is er nog de staat van de accu die meetelt. Is deze nog goed, of reeds vervangen, dan ligt de verkoopprijs van de fiets hoger. Doorgaans zie je online een verkoopprijs van € 900 tot € 1200.

Betaal je een stuk minder omdat de accu niet meer voldoet, dan kun je overwegen alsnog een nieuwe accu te kopen. Check vooraf of het model accu dat jij nodig hebt nog leverbaar is.

Hoe oud mag de fiets zijn?

Een tweedehands elektrische fiets is al gauw veel goedkoper dan een nieuwe. Bedenk wel dat een ouder model inmiddels veel rijcapaciteiten ontbeert die de nieuwste modellen wel hebben. Neem in overweging of het niet verstandiger is even door te sparen voor een nieuwe elektrische fiets uit het goedkopere segment van rond € 1500. Deze heeft bijvoorbeeld altijd een nieuwe accu en garantie.

Waar koop je een tweedehands elektrische fiets?

Bij eBikeXL

De handel in tweedehands elektrische fietsen neemt een steeds grotere vlucht. eBike XL krijgt veel inruilfietsen aangeboden, de goede exemplaren zetten zij zelf weer te koop. Het mogelijke voordeel van de aanschaf bij een eBikeXL is dat je, ook op een tweedehands model, 1 jaar garantie krijgt. Informeer daar expliciet naar als je in gesprek gaat over de aanschaf.

Online

Vraag, als je contact legt met een particuliere verkoper, altijd naar de onderhoudshistorie van de fiets. Facturen van de fietsenmaker geven je inzicht in wat er al vervangen of gerepareerd is.

Gebruikte elektrische fiets verzekeren

Ook een tweedehands fiets kan gestolen worden. Sluit daarom een verzekering af. Laat je wel goed informeren over de voorwaarden; is de fietsaccu bijvoorbeeld meeverzekerd? En hoe zit het met diefstal, krijg je de fietsaccu dan ook vergoed of alleen de fiets? Lees meer over het verzekeren van je tweedehands (elektrische) fiets bij de ANWB.

Terug naar blog