Tweedehands Ebike kopen en waar op te letten

Tweedehands Ebike kopen en waar op te letten

Wil je een tweedehands e-bike kopen? Elektrische e-bikes worden steeds populairder en zijn niet meer alleen voor ouderen of mensen die moeite hebben met bewegen. Een e-bike motiveert je om langere afstanden te fietsen, zoals naar je werk of de wekelijkse boodschappen. Met een e-bike gaat dit gemakkelijker en geniet je van de buitenlucht. Daarom worden e-bikes steeds populairder. Bovendien zijn ze voordelig en milieuvriendelijk, omdat je minder afhankelijk bent van de auto.

Tweedehands E-bike kopen

Het enige nadeel van een e-bike is de prijs. Wil je een e-bike, maar niet de volledige nieuwprijs betalen? Dan is het aan te raden om naar tweedehands e-bikes te kijken. Deze zijn vaak goedkoper en hoewel ze misschien wat meer gebruikerssporen hebben, functioneren ze nog steeds goed. Bij het zoeken naar een tweedehands e-bike zijn er echter een paar dingen waar je op moet letten.

De voordelen van een tweedehands eBike

Als je op zoek bent naar een tweedehands e-bike, is het handig om op de voordelen en nadelen te letten. Het voordeel van het kopen van een tweedehands e-bike is natuurlijk dat je een lagere prijs betaalt dan voor een gloednieuwe e-bike. Vaak betaal je veel minder alleen omdat de fiets al eerder is gebruikt en hier en daar wat krasjes heeft. Het is echter belangrijk om goed te zoeken naar een betrouwbare verkoper met garantie en niet lukraak ergens een tweedehands e-bike te kopen. Met een goede zoektocht kun je namelijk een goede deal vinden voor een lagere prijs.

Enkele nadelen kunnen zijn dat je niet precies weet in welke staat de fiets verkeert en vaak koop je ook een ouder model met mogelijk minder functies dan de nieuwste versies. Maakt dit voor jou niet veel uit? Dan is het kopen van een tweedehands e-bike zeker voordelig. Controleer echter wel grondig de staat van de fiets en of deze niet als gestolen is geregistreerd.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands e-bike?

Als je een tweedehands e-bike wilt kopen, let dan sowieso op een aantal zaken. Hoeveel tijd wil je eraan besteden of heb je beschikbaar? Heb je voldoende kennis over fietsen of heb je hulp nodig van een fietsspecialist? Kun je ver reizen om een fiets op te halen of moet het in de buurt zijn? Heb je toegang tot internet of ga je liever naar fysieke winkels? Afhankelijk daarvan zijn de volgende opties het beste:

  • Je kunt natuurlijk Marktplaats doorzoeken naar een tweedehands elektrische fiets. Vooral als je kunt reizen om de fiets te testen of op te halen, is dit een goede optie.
  • Je kunt ook bij lokale fietsenwinkels binnenlopen, waar vaak ook tweedehands elektrische fietsen worden verkocht.
  • Vraag eens rond bij vrienden en kennissen. Misschien willen zij hun tweedehands elektrische fiets verkopen of kennen ze iemand anders die dat wil doen. Je kunt ook een oproep plaatsen op je sociale media om een tweedehands elektrische fiets binnen jouw budget te vinden.
  • Bekijk ook ons aanbod van gebruikte e-bikes in onze webshop. Hier vind je vaak goede tweedehands e-bikes te koop.

Tips voor het kopen van een tweedehands elektrische fiets

Als je een tweedehands e-bike wilt kopen, neem dan deze tips altijd in overweging:

  • Test altijd de fiets, of dit nu in de winkel is of via Marktplaats. Maak een proefrit om er zeker van te zijn dat er niets mis is met de e-bike voordat je deze aanschaft.
  • Voordat je de tips over waar je op moet letten leest en toepast, bedenk eerst welk type e-bike je graag tweedehands wilt kopen. Wil je een specifiek model, een bepaalde kleur, een bepaald merk of bepaalde extra’s en accessoires? Het is belangrijk om dit te weten, zodat je eerst kunt kijken naar de fiets die je graag wilt voordat je deze gaat testen en controleren.

 

Naast deze tips zijn er enkele belangrijke punten om op te letten voordat je een tweedehands e-bike koopt. De prijs kan aantrekkelijk zijn, maar je hebt er niets aan als de accu niet goed werkt of als de fiets gestolen blijkt te zijn. Lees de onderstaande tips om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands e-bike.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands e-bike?

Bij het kopen van een tweedehands e-bike zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten om te voorkomen dat je een miskoop doet. Deze punten zijn essentieel, want met een goede elektrische fiets kun je nog lang plezier hebben, maar met een defecte tweedehands fiets kun je natuurlijk niets. Lees hieronder waar je op moet letten:

  • Controleer of de e-bike gestolen is. E-bikes worden vaak gestolen en vervolgens doorverkocht. Als je een zeer goedkope elektrische fiets vindt, bestaat de kans dat deze gestolen is. Let daarom op het volgende:
    • Controleer het framenummer. Als dit onleesbaar is gemaakt, is dat meestal verdacht.
    • Een slot zonder sleutel kan erop wijzen dat de fiets gestolen is.
    • Koop de fiets op een bekende locatie, zoals een winkel of het huis van de verkoper, en niet op een onbetrouwbare plaats.
    • Controleer op websites zoals www.rdw.nl of de fiets als gestolen geregistreerd staat.
    • Vraag de verkoper naar het framenummer en mogelijk de aankoopbon.
    • Vertrouw op je intuïtie: als iets niet goed voelt, ga dan niet door met de aankoop en zoek naar andere opties.
  • Controleer altijd de accu. Dit is het onderdeel waarbij vaak problemen ontstaan bij de aankoop van een tweedehands fiets. Als je een fiets met een kapotte of beschadigde accu koopt, zul je een nieuwe accu moeten aanschaffen, wat al snel enkele honderden euro’s kan kosten, soms zelfs 500-750 euro. Het is dus belangrijk om de accu te testen, hoewel dit niet altijd eenvoudig is. Als het mogelijk is, laat dan de accu testen bij een fietsenmaker om te controleren hoeveel capaciteit de accu nog heeft. Verschillende factoren kunnen namelijk invloed hebben op de capaciteit van de accu, zelfs als de fiets te veel of te weinig is gebruikt.

 

Als je een tweedehands e-bike koopt, is het dus altijd handig om de accu te laten testen of zelf een testrit te maken. Zo weet je zeker dat de accu nog goed functioneert en voorkom je dat je binnenkort een nieuwe moet kopen. De accu is namelijk het onderdeel waarbij de meeste problemen ontstaan bij de aankoop van een tweedehands elektrische fiets. Besteed hier dus voldoende aandacht aan wanneer je een tweedehands fiets koopt.

  • Controleer ook andere onderdelen van de fiets, naast de accu:
    • Controleer altijd de remmen, bijvoorbeeld tijdens een proefrit. De remmen moeten goed werken. Voer bijvoorbeeld een snelle noodstop uit of gebruik de remmen intensief tijdens de proefrit.
    • Controleer ook de kilometerstand, zodat je een idee hebt van de afstand die de fiets heeft afgelegd. Dit geeft je ook een indicatie van de staat van de accu.
    • Test altijd tijdens een proefrit of de versnellingen goed werken.
    • Controleer natuurlijk ook altijd de banden en wielen van de tweedehands e-bike. Let op het profiel van de banden, tekenen van slijtage, gebroken spaken of scheurtjes.
    • Controleer ten slotte ook de ketting. Als je deze optilt bij het achterste tandwiel, kun je voelen of er te veel of te weinig speling is. Ongeveer 3 millimeter speling is goed.

 

Met deze tips kun je met vertrouwen op zoek gaan naar een tweedehands e-bike en voorkom je onaangename verrassingen. Neem de tijd om een goede keuze te maken, zodat je straks kunt genieten van je tweedehands e-bike en comfortabel kunt fietsen. Onze ebike experts staan altijd klaar om al jouw vragen over onze ebikes te beantwoorden.

Terug naar blog