Veelgestelde vragen

Bij Ebike XL maken wij bewust de keuzen om alleen fietsen aan te bieden met het Bosch Ebike System.
Uit onze ervaring is gebleken dat het Bosch Ebike systeem van superieure kwaliteit is, dit om meerdere redenen.

Het bedieningsgemak is optimaal, de motoren zijn zeer efficiënte, geruisloos en duurzaam. 

Er zijn veel dingen die verwarrend kunnen zijn bij de aanschaf van een elektrische fiets. Het is een grote investering en je wilt er zeker van zijn dat je waar voor jouw geld krijgt. Daarom hebben we deze FAQ samengesteld, zodat je de informatie die je nodig hebt op één plaats kunt vinden.

Wij begrijpen dat je altijd vragen kunt hebben over het kopen van een elektrische fiets. Wij krijgen veel vragen over elektrische fietsen en daarom kun je hier ook meer informatie vinden over de vragen die ons gesteld worden. Dit is zeer nuttige informatie en we hopen dat het jouw vragen zal beantwoorden. Als je vragen niet beantwoord worden, kunt je altijd contact met ons opnemen!

 

Vragen over het Bosch Accu Systeem

Lithium-ion-batterijen behoren tot de modernste en meest gebruikte accu’s voor eBikes. Door hun hoge energiedichtheid kunnen ze meer energie opslaan bij een relatief laag eigen gewicht. De lithium-iontechnologie wordt toegepast bij alle e-Bike-accu’s van Bosch, de zogenaamde PowerPacks. De accu’s van Bosch behoren met een eigen gewicht van ongeveer 2,5 kilo tot de lichtste op de markt en beschikken over de hoogste energiedichtheid.

Lithium-ion-accu’s zijn niet alleen licht, maar zijn ook aantrekkelijk vanwege hun lange levensduur. De Bosch PowerPacks zijn gemaakt voor veel tochten, kilometers en dienstjaren. Het slimme elektronische battery management system van Bosch beschermt de lithium-ion-accu’s tegen hoge temperaturen, overbelasting en volledige ontlading. Een precieze levensduur is echter niet te geven, omdat deze in hoge mate afhankelijk is van de aard en de duur van de belasting.

Om een accu zolang mogelijk te kunnen blijven gebruiken, moeten eBike-bezitters zich houden aan enkele eenvoudige regels ten aanzien van bescherming, transport en juiste opslag. Het gaat dan bijvoorbeeld om opslag in een droge omgeving en bescherming tegen directe zonnestraling bij een omgevingstemperatuur van ongeveer 10 tot 20 graden Celsius. De ideale laadtoestand van een accu ligt op 30 tot 60 procent. Het laden dient bij voorkeur op kamertemperatuur te gebeuren. Bij transport is het belangrijk de accu telkens uit de eBike te nemen en veilig in de auto op te bergen.

De laadduur is afhankelijk van de capaciteit van de accu: Met de standaardlader heeft het PowerPack 300 voor een halve lading ongeveer een uur, het PowerPack 400 ongeveer 1,5 uur en het PowerPack 500 rond twee uur nodig. Een geheel leeg PowerPack 300 is in slechts 2,5 uur volledig geladen. Een PowerPack 400 heeft daarvoor 3,5 uur nodig, het PowerPack 500 4,5 uur.

Voor veel eBikers zijn dit belangrijke vragen, waarop echter geen algemeen antwoord te geven is. De verschillen zijn groot: van minder dan 20 tot aanzienlijk meer dan 100 kilometer is mogelijk met één acculading. Verschillende factoren zijn van invloed op de actieradius: het ondersteuningsniveau, het rijgedrag, de luchtweerstand, het gewicht van de berijder, de bandenspanning en natuurlijk het terrein. Wat is de bodemgesteldheid? Fiets ik op een geasfalteerde weg, een landweg of een trail in het bos? Liggen er op mijn route beklimmingen en hellingen of rijd ik uitsluitend op een vlak traject? Al deze zaken zijn van invloed op de actieradius van de accu. Voor wie een tocht wil plannen, is een bezoek aan www.bosch-ebike.com de moeite waard. Daar bieden we een “Actieradius-Calculator“, die rekening houdt met verschillende factoren en een aanknopingspunt biedt voor hoeveel kilometer onder de opgegeven voorwaarden kunnen worden afgelegd.

Over het algemeen geldt: lage temperaturen hebben een negatieve invloed op de prestaties van de accu. Bij gebruik in de winter bij temperaturen onder nul is het daarom raadzaam, de bij kamertemperatuur geladen en opgeslagen accu pas kort voor vertrek in de eBike te plaatsen. Als de eBike langere tijd niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de winter, moet de accu droog, koel en met een laadcapaciteit van 30 tot 60 procent worden opgeslagen.

Ter bescherming van met name de elektronische componenten wordt het gebruik van een hogedrukreiniger afgeraden. We adviseren de accu met een vochtige doek af te vegen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen die het oppervlak kunnen aantasten. Neem vóór het reinigen altijd de accu uit de eBike. Ook de stekkerpolen van de eBike moeten af en toe worden schoongemaakt en licht ingevet.

De PowerPacks met lithium-ion-cellen kunnen ongeacht de laadtoestand zo kort als gewenst worden geladen. Het geïntegreerde battery management system in het PowerPack in combinatie met een Bosch-oplader beschermt de accu tegen overbelasting bij het laden. Het onderbreken van de laadprocedure is niet schadelijk voor de accu. Belangrijk: eBike-accu’s mogen uitsluitend met de bijbehorende oplader worden opgeladen, omdat anders onherstelbare schade kan ontstaan en elke garantie of garantieaanspraak kan komen te vervallen.

Zelfs na 500 volledige laadcycli beschikt de accu nog over een hoge capaciteit. Daarna is nog 60 tot 70 procent van de oorspronkelijke accucapaciteit beschikbaar. Bij een test van de ADAC in het najaar van 2015 kon een eBike-accu van Bosch zelfs 1.515 keer volledig worden ontladen en weer opgeladen voordat deze nog maar 30 procent van de oorspronkelijke capaciteit had en daarmee niet meer te gebruiken was. Dit betekent dat de accu omgerekend tot 57.000 kilometer meegegaan zou zijn, een afstand van anderhalf keer rond de aarde.

Hoogwaardige lithium-ion-accu’s zoals de Bosch PowerPacks zijn complexe, nauwkeurig afgestemde systemen, en het repareren ervan vereist vakkennis en uitgebreide productiefaciliteiten. Een defecte accu moet daarom in vrijwel alle gevallen worden vervangen. Wij adviseren de volgende procedure: eerst dient bij de dealer te worden vastgesteld of de accu daadwerkelijk defect is, bijvoorbeeld als er sprake is van een storing in de elektronica. Dankzij het battery management system en de diagnosetool kan de dealer dit vaststellen. Als de accu defect is, wordt deze met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften afgevoerd.

De vakhandel zorgt voor een milieuvriendelijke en gratis verwerking van een Bosch PowerPack. Dit wordt afgehandeld in het kader van het gemeenschappelijke inzamelsysteem voor batterijen. Zo komen waardevolle grondstoffen terug in de grondstofkringloop en worden onze natuurlijke hulpbronnen ontzien.

 

Algemene vragen

Natuurlijk zal je om de paar jaar je ketting en de remmen moeten controleren, dit valt onder het normale dagelijkse onderhoud. Dit onderhoud kan gewoon bij elke plaatselijke vakhandelaar.

Je zou kunnen denken dat Refurbished en Tweedehands dezelfde zijn, ze zijn beiden gebruikte ebikes die opnieuw verkocht worden. Het verschil is echter dat een refurbished ebike is nagekeken en waar nodig gereviseerd of vernieuwd en verkocht mét 1 jaar garantie.

Een refurbished ebike komt hierdoor qua kwaliteit zeer dicht in de buurt van een nieuwe ebike. Refurbished ebikes zijn exemplaren die (meestal) eerder zijn gebruikt die uitvoerig door BOSCH experts en specialisten worden gecontroleerd, opgepoetst en waar nodig gereviseerd of vernieuwd. Refurbished ebikes hebben 1 jaar garantie op motor en accu !

Inmiddels blijkt dat hoge km standen geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit van dit system, zoals hier onder te zien werkt een systeem met meer dan 40 duizend kilometer nog naar behoren!

Hier het bewijs van de kwaliteit van BOSCH ebike systems. Motor- accu- display, inmiddels blijkt dat hoge km standen geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit van dit system.

×